Stefanka

4.49 (177 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto choć wymaga sporo pracy jest warte poświęconego czasu. Najlepiej smakuje po dwóch – trzech dniach od zrobienia.

  • 2 godz.

Składniki:



  • Placki:
    60 dag maki
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki płynnego miodu
    3 łyżki mleka
    20 dag masła
    2 jajka
    2 żółtka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Krem:
    3 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    8 łyżek kaszy manny
    20 dag masła
    aromat wanilinowy
    sok z cytryny

Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placki na stefankę piecze się bardzo krótko
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 5 części. By uzyskać równe placki ważę powstałe ciasto i dzielę na 5 co daje każdy placek po kolo 198 gram.
    Kawałki ciasta rozwałkowujemy i pieczemy oddzielnie po około 10 minut każdy w 160 stopniach.
  • wysoka i dostojna Stefanka 2. Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrem, w pozostałej części zimnego mleka dobrze mieszamy kaszę, całość dodajemy do gorącego mleka i chwilę gotujemy. Studzimy powstałą masę.
    Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu kaszy, na koniec dodajemy sok z cytryny i aromat.
    Ponownie ważę powstała masę, dzielę na równe 4 części i przekładam placki.
    Przedkładam równomiernie placki, polewamy czekoladą lub polewą czekoladową i pozostawiamy przynajmniej na 24 h.

    Najlepiej jednak ciasto smakuje po dwóch trzech dniach od zrobienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować