1.Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na 5 części. By uzyskać równe placki ważę powstałe ciasto i dzielę na 5 co daje każdy placek po kolo 198 gram.
Kawałki ciasta rozwałkowujemy i pieczemy oddzielnie po około 10 minut każdy w 160 stopniach.
2.Gotujemy 2 szklanki mleka z cukrem, w pozostałej części zimnego mleka dobrze mieszamy kaszę, całość dodajemy do gorącego mleka i chwilę gotujemy. Studzimy powstałą masę.
Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu kaszy, na koniec dodajemy sok z cytryny i aromat.
Ponownie ważę powstała masę, dzielę na równe 4 części i przekładam placki.
Przedkładam równomiernie placki, polewamy czekoladą lub polewą czekoladową i pozostawiamy przynajmniej na 24 h.
Najlepiej jednak ciasto smakuje po dwóch trzech dniach od zrobienia.
Komentarze