Stefanka

5 (140 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zajmuję się domem. Mam rocznego synka i dwie córki (15 i 12 lat), które lubią pomagać w kuchni. Cała rodzina, zwłaszcza mąż, to wielkie łasuchy.

Składniki:

  • ● 1 litr mleka
    ● 1 szkl. kaszy manny
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 cukier waniliowy
    ● 1 łyżka kakao
    ● 1 kostka margaryny
    ● 5 opakowań prostokątnych herbatników
    ● gotowa polewa
    z białej czekolady
    ● wiórki kokosowe
    do posypania
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery

Stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę o wymiarach 36x26
    cm wykładamy herbatnikami.
    Mleko z margaryną, cukrem
    i cukrem waniliowym oraz kakao zagotowujemy na małym
    ogniu, cały czas mieszając.
  • Stefanka 2. Do gotującego się mleka
    powoli wsypujemy kaszę. Mieszamy,
    żeby nie powstały
    grudki. Gotujemy, aż masa
    zgęstnieje. Jeszcze gorącą
    równomiernie rozsmarowujemy
    na warstwie herbatników
    ułożonych na spodzie blachy.
    Przykrywamy kolejną warstwą
    herbatników. Odstawiamy
    w chłodne miejsce, by masa
    ostygła, a następnie wstawiamy
    do lodówki.
  • 3. Polewę przygotowujemy według
    przepisu na opakowaniu
    i wylewamy na ciasto. Gdy polewa
    nieco zastygnie, posypujemy
    wiórkami kokosowymi.

Porady

● Polewę możemy przygotować samodzielnie, roztapiając pół kostki margaryny z połową szklanki cukru pudru, 2-3 łyżkami kakao i 2 łyżkami gorącej wody. Podgrzewamy, mieszając, aż polewa zgęstnieje, i ciepłą polewamy ciasto. ● Ciasto najlepiej kroić między herbatnikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować