Staropolski rosół z drobiu

4.49 (151 ocen)

  • 2 godz.

Rosół - niekwestionowany Król Polskich Zup. Często pojawia się na naszych stołach na niedzielny, świąteczny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 duże udka z kurczaka,
    3 marchewki,
    1 duża pietruszka,
    1/3 selera,
    1 średniej wielkości cebula,
    3-4 plasterki suszonych grzybów ( u mnie borowiki),
    2-3 gałązki lubczyku,
    ½ główki średniej wielkości kapusty włoskiej,
    sól,
    pieprz prawdziwy,
    ziele angielskie,
    liść laurowy
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Staropolski rosół z drobiu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso namoczyć w wodzie (ok. 2 godzin), opłukać, przełożyć do garnka, zalać około 5 litrami wody i zagotować. Zmniejszyć ogień i zszumować. Dodać przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić na dowolnej wielkości kawałki, cebulę „przypalić” nad płomieniem– warzywa (oprócz kapusty) dodać do mięsa. Dołożyć również suszone grzyby i lubczyk.
    Całość gotować pod przykryciem na jak najmniejszym ogniu około 1,5 godziny.
  • 2. W osobnym garnku zagotować lekko osoloną wodę i obgotować w niej krótko (ok. 10 min) podzieloną na mniejsze kawałki kapustę. Wyjąć na sito aby obciekła.
  • 3. Pod koniec gotowania do rosołu dodać wcześniej obgotowaną kapustę. Całość gotować jeszcze przez około 15 minut bez przykrycia.
  • 4. Podawać z makaronem (najlepiej domowej roboty), nakładając do każdego talerza również porcję kapusty. Całość posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować