Staropolski piernik na miodzie

4.36 (170 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo lubię piernik przygotowywany na miodzie i powidłach śliwkowych. Można go zrobić kilka dni wcześniej i dość długo zachowuje świeżość , aromat i smak. Szczególnie polecam go na świąteczne dni:-)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    250g miodu naturalnego lub sztucznego
    1/2 szklanki mleka
    2 jajka
    30 g masła lub margaryny
    200 g cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki powideł śliwkowych
    1 całe opakowanie gotowej przyprawy do piernika
    szczypta soli

    Do przełożenia:
    1/2 słoika powideł śliwkowych
    polewa czekoladowa ( może być gotowa)
Wystaw ocenę:

4.36 (170 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Staropolski piernik na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlać do garnka, wlać miód i dodać cukier. Całość podgrzać aż do rozpuszczenia cukru i miodu.
  • 2. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się , zdjąć z ognia , dodać masło, powidła i przyprawę do piernika oraz sól i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu dodać jajka i wymieszać.
  • 3. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć z masą w garnku i dokładnie wymieszać ( można użyć miksera).
  • 4. Przełożyć masę do brytfanki o wymiarach ok.11x26 cm i piec w temp. 180 stopni.
    Po upieczeniu i dokładnym przestudzeniu przekroić ciasto na trzy równe części i każdą z nich posmarować powidłami śliwkowymi i ponownie " złożyć " w całość.
    Polać czekoladą i odstawić w chłodne miejsce.

Porady

1. Można również odstawić przygotowane i zmieszane składniki na trzy dni do fermentacji. W tym celu należy garnek ze składnikami przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej. Po upieczeniu i ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić ponownie na 3-4 dni. Po tym czasie piernik jest w stanie zachować świeżość przez ok.4 tygodnie. 2. Można dla wzbogacenia smaku dodać posiekane bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować