• 2 godz.

Tradycyjny polski bigos-choć robię go parę razy do roku dla mnie zawsze pachnie świętami, za każdym razem wychodzi mi inaczej,ciekawe czemu? Najlepszy jest po paru dniach odgrzewany.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2,5 kg drobnej kiszonej kapusty
    garść suszonych maślaków i borowików
    30 dag wędzonego boczku
    1/2 kg kiełbasy toruńskiej
    1 kg łopatki wieprzowej
    2 cebule
    2 łyżki oleju
    1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    1 przyprawa do bigosu
    100 g suszonych śliwek
    1 łyżeczka kminku
    1/2 łyżeczki ziarenek kopru
    1 łyżeczka cukru
    jarzynka lux do smaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Staropolski bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, odciskamy,wrzucamy do garnka podlewamy wodą i gotujemy z zielem angielskim,suszonymi ziarenkami kopru, liściem laurowym i pieprzem około 45 minut do miękkości.
  • 2. Grzyby zalewamy wodą i moczymy całą noc, odciskamy kroimy na drobniejsze kawałki,wrzucamy do kapusty.
  • 3. Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z łyżeczką cukru dodajemy również pokrojone w kostkę mięso boczek i kiełbasę i przesmażamy około 20 minut wszystko razem na patelni pod przykryciem, po czym dodajemy do kapusty,i dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny, w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 10 minut .
  • 4. Po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,całkiem zimny wstawiamy do lodówki.
    Następnego dnia ponownie zagotowujemy bigos przez godzinę.
    Najlepszy jest na 3 -4 dzień, po odgrzaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kiełbasa Wieprzowina Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować