Stamppot – odsłona druga wersji Babcigramolki

0 (0 ocen)

  • 20 min

Bardzo mi się spodobała ta potrawa rodem z Holandii . Wg mnie jest bardzo bogata w smaki, prosta w wykonaniu , tania .Wszystko zależy od doprawienia .Dziś totalny Misz –masz .

  • 20 min

Składniki:

  • 4 ziemniaki
    1 marchew
    ½ pora
    2 cebule
    kawałek białej kapusty ( taki jak jest włożony do paczkowanej włoszczyzny )
    2 kiełbaski ( np. śląskiej )
    3 plasterki boczku wędzonego ( chudego )
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz mielony
    4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Stamppot – odsłona druga wersji babcigramolki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać , ugotować i utłuc na puree . Kapustę pokroić w paseczki, marchew w plasterki a por w krążki . Zalać wodą i ugotować do miękkości marchewki. Odcedzić. Boczek pociąć w paseczki ( ja stosuje metodę Niżeli Lawson – po prostu tnę nożyczkami – bardzo to wygodne ) , zarumienić na suchej patelni . Wlać olej , wsypać cebulę i usmażyć na złoto. Dołożyć kiełbasę i zarumienić ją . Kiełbasę odłożyć .Wymieszać puree ziemniaczane z kapustą , marchewką , porem , cebulą i boczkiem .Dodać natkę , utartą gałkę muszkatołową , sól, Pieprz mielony do smaku. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. W masę wcisnąć usmażoną kiełbasę . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać 40 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować