Śródziemnomorskie warzywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować na sypko, wystudzić.
2.Bakłażana przekroić na pół, zrobić na miąższu kratkę i wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika.
3.Pieczarki wydrążyć, nóżki pokroić na drobniutko.
4.Z bakłażana wydrążyć miąższ, pokroić na drobno, zmieszać z pokrojonymi nóżkami pieczarek.
5.Por i suszone pomidory posiekać na drobno, połączyć z miąższem bakłażana i pieczarek.
6.Wszystko połączyć z ostudzonym ryżem.
Doprawić solą, pieprzem i skropić cytryną.
Faszerować łódeczki bakłażana i wydrążone pieczarki.
Na wierzchu powciskać połówki pomidorków koktajlowych i pocięte na plastry oliwki. Posypać startą mozzarellą i zapiekać ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170'
Po wyciągnięciu posypać natka pietruszki i od razu podawać.
Smacznego!
Komentarze