Śródziemnomorskie warzywa

4.5 (140 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dietetyczne, wegetariańskie...pyszne! Oczywiście polecam jako danie główne!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan: 1 sztuka
    - pieczarki: 2 sztuki
    - ryżparboiled (woreczek): 1 opakowanie
    - suszony pomidor: 3 sztuki
    - por (tylko jasna część): 1 sztuka
    - pomidor koktailowy: 7 sztuk
    - czarne oliwki: 5 sztuk
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - ser mozzarella (startej): 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śródziemnomorskie warzywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na sypko, wystudzić.
  • 2. Bakłażana przekroić na pół, zrobić na miąższu kratkę i wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika.
  • 3. Pieczarki wydrążyć, nóżki pokroić na drobniutko.
  • 4. Z bakłażana wydrążyć miąższ, pokroić na drobno, zmieszać z pokrojonymi nóżkami pieczarek.
  • 5. Por i suszone pomidory posiekać na drobno, połączyć z miąższem bakłażana i pieczarek.
  • 6. Wszystko połączyć z ostudzonym ryżem.
    Doprawić solą, pieprzem i skropić cytryną.
    Faszerować łódeczki bakłażana i wydrążone pieczarki.
    Na wierzchu powciskać połówki pomidorków koktajlowych i pocięte na plastry oliwki. Posypać startą mozzarellą i zapiekać ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170'
    Po wyciągnięciu posypać natka pietruszki i od razu podawać.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować