Śródziemnomorskie frykadelki

0 (0 ocen)

Pyszna alternatywa dla tradycyjnych mielonych , zasmakują także dzieciom .Moja Córcia upomniała się o dokładkę :)

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z szynki

    100 startego na grubych oczkach permezanu

    1 łyżeczka posiekanych kaparów

    2 posiekane suszone pomidory

    1 posiekana cebula

    1 posiekana natka pietruszki

    1 jajko

    2 łyżki bułki tartej + do panierki

    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

    1/2 łyżeczki suszonej bazylii

    1 łyżeczka soli czosnkowej

    olej do smażenia

Śródziemnomorskie frykadelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać mięso mielone , parmezan , kapary , suszone pomidory , cebulę , natkę pietruszki , jajko i 2 łyżki bułki tartej .

    Doprawić ziołami prowansalskimi , bazylią i solą czosnkową .

    Mokrą dłonią uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej .

    Usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano .

    Podawać z ugotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy