Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Latem jem dużo warzyw i owoców, przygotowałam lekką zapiekankę wykorzystując dary lata - zapiekanka jest bardzo smaczna, sycąca, lekka - obiad bez mięsa może być naprawdę pyszny!

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kalafior,
    200 g ryżu basmati,
    1 zielona papryka,
    25 oliwek,
    10 pomidorów suszonych,
    1 cebula,
    1 pęczek koperku,
    250 g pomidorków cherry (lub 3 pomidory),
    papryka słodka 1 łyżeczka,
    gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki,
    4 jajka,
    4 łyżki bułki tartej,
    sól,
    pieprz,
    przyprawa do sałatek,
    ocet 1,5 łyżeczki,
    masło do wysmarowania formy,
    bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa 1. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu osączamy go i zostawiamy do przestygnięcia, a następnie rozdrabniamy go widelcem.
  • Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa 2. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Umytą paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, studzimy.
  • Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa 3. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Około 8 oliwek odkładamy. Koperek siekamy drobno, odkładamy 1 łyżkę posiekanego koperku. Do miski wkładamy ryż, dodajemy paprykę z cebulą, pomidory, oliwki i koperek, mieszamy.
  • Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa 4. Następnie dodajemy rozdrobnionego kalafiora, słodką paprykę, gałkę, sól i pieprz. Do całości wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy.
  • Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa 5. Formę żaroodporną smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę wkładamy do formy i zapiekamy 45 minut w 190 stopniach.
  • Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa 6. W tym czasie przygotowujemy sałatkę pomidorową. Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki, dodajemy pozostałe oliwki i koperek. Całość skrapiamy octem, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do sałatek. Zapiekankę podajemy lekko przestudzoną wówczas będzie się dobrze kroiła. Zapiekankę podajemy z sałatką pomidorową. Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować