Latem jem dużo warzyw i owoców, przygotowałam lekką zapiekankę wykorzystując dary lata - zapiekanka jest bardzo smaczna, sycąca, lekka - obiad bez mięsa może być naprawdę pyszny!
60 min
Składniki:
1 kalafior,
200 g ryżu basmati,
1 zielona papryka,
25 oliwek,
10 pomidorów suszonych,
1 cebula,
1 pęczek koperku,
250 g pomidorków cherry (lub 3 pomidory),
papryka słodka 1 łyżeczka,
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki,
4 jajka,
4 łyżki bułki tartej,
sól,
pieprz,
przyprawa do sałatek,
ocet 1,5 łyżeczki,
masło do wysmarowania formy,
bułka tarta do formy
Śródziemnomorska zapiekanka kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu osączamy go i zostawiamy do przestygnięcia, a następnie rozdrabniamy go widelcem.
2.Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Umytą paprykę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, studzimy.
3.Suszone pomidory kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Około 8 oliwek odkładamy. Koperek siekamy drobno, odkładamy 1 łyżkę posiekanego koperku. Do miski wkładamy ryż, dodajemy paprykę z cebulą, pomidory, oliwki i koperek, mieszamy.
4.Następnie dodajemy rozdrobnionego kalafiora, słodką paprykę, gałkę, sól i pieprz. Do całości wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą, dokładnie mieszamy.
5.Formę żaroodporną smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę wkładamy do formy i zapiekamy 45 minut w 190 stopniach.
6.W tym czasie przygotowujemy sałatkę pomidorową. Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki, dodajemy pozostałe oliwki i koperek. Całość skrapiamy octem, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do sałatek. Zapiekankę podajemy lekko przestudzoną wówczas będzie się dobrze kroiła. Zapiekankę podajemy z sałatką pomidorową. Smacznego ;)
Komentarze