Spiralki czekoladowo-waniliowe.... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło zmiksować, dodać cukier i miksować , aż będzie jasne. Wmieszać ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto.
2.Podzielić je na dwie części. Do jednej z nich wmieszać nutellę i kakao, wyrobić..
3. Dwa kawałki ciasta - jasne i ciemne rozwałkować na prostokąt, mniej więcej 15x20 cm (można podsypać mąką). Jasny prostokąt położyć na oprószonym blacie a na nim ciemny prostokąt.
4. Ciasto zwinąć jak roladę. Otulić folią aluminiową i wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Po schłodzeniu ciasto pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie na blaszce zostawiając odstępy (ciastka powiększą się delikatnie na boki).
5.Piec około 10-12 minut w temperaturze 170 stopni C. Przez 2-3 minuty nie ściągać z blaszki (będą zbyt miękkie). Jak skruszeją studzić na kratce
Komentarze