Do placka wykorzystuje przepis na ciasto chlebowe z poprzedniego wpisu (domowy chleb ziemniaczany). Idealnie pasuje do śliwek, placek jest delikatny i puszysty. Znika w oka mgnieniu, ledwo zdążyłam zdjęcie pstryknąć :D

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
    50g drożdży
    1 kg mąki pszennej
    1 łyżka soli
    1 łyżka oliwy do natłuszczenia miski

    1 kg śliwek
    Kilka łyżeczek brązowego cukru
    1-2 kieliszki wódki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ze śliwkami Desery

Śpiące śliwki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć i ugotować, w lekko osolonej wodzie, w łupinach. Po ugotowaniu ziemniaków zostawić 2 szklanki wody. Ziemniaki obrać i zagnieść na jednolitą masę.
  • 2. W 1 szklance letniej wody po ziemniakach rozpuścić drożdże i odstawić na 20minut.
  • 3. W dużej misce wymieszać mąkę, ziemniaki, sól. Dodać drożdże i pozostałą szklankę wody po ziemniakach. Wymieszać, aby powstało ciasto. Następnie przełożyć je na stolnice i ugniatać, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne (około 8-10 minut). Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodać mąki.
  • 4. Wyrobione ciast przełożyć do naoliwionej miski. Przykryć folią i ściereczką. Odstawić na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przeciąć go na 2 części i przełożyć do formy (moje mają wymiar 35x20).
  • 5. Śliwki wydrylować, przeciąć na pół. Następnie wcisnąć w ciasto śliwki (skórką do dołu). Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posypać brązowym cukrem i skropić wódką.
  • 6. Piec w temp 200st przez około 20-25 min, aż ciasto lekko zbrązowieje, a śliwki puszczą sok. Na placku powstanie złocista skorupka.

Porady

Do pokropienia placka idealnie pasuje śliwowica lub grappa, które mają bardzo intensywny, charakterystyczny zapach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować