Sphagetti carbonara

0 (0 ocen)

  • 10 min

Sycące danie dla fanów boczku.

  • 10 min

Składniki:

  • pół opakowania makaronu
    200g boczku wędzonego
    cebula
    2 ząbki czosnku
    jajko
    4 łyżki śmietany 18%
    starty ser
    sól, pieprz

Sphagetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.
  • 2. W kubku wymieszać jajko ze śmietaną.
    Doprawić przyprawami.
  • 3. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na gorącej patelni.
    Do cebuli dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Boczek pokroić w kostkę i dodać do cebuli z czosnkiem.
    Smażyć aż się zarumieni.
  • 4. Dolać mieszaninę jajeczno-śmietanową i chwilę podgrzać.
    Wrzucić makaron i wymieszać.
    Na wierzch dodać starty ser.

Porady

Jeśli lubisz zamiast śmietany 18% dodaj śmietankę 30%. Jeśli chodzi o ser polecam parmezan.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy