Spękane ciasteczka czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Te ciasteczka są idealnie nie tylko do kawy, czy herbaty. Wybornie smakują z kubkiem mleka, kakao, a nawet solo. Bardzo aromatyczne i bardzo czekoladowe.

  • 50 min

Składniki:

  • - 18 dag mąki,
    - 10 dag cukru,
    - 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    - 2 łyżki gorzkiego kakao,
    - pół kostki masła,
    - 4 łyżki syropu cukrowego (2 łyżki cukru na 4 łyżki wody),
    - cukier puder do obtoczenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Spękane ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, sodę i kakao przesiej do miski. Dodaj masło i rozcieraj palcami, aż do otrzymania masy o konsystencji bułki tartej. Dodaj syrop cukrowy i dokładnie wyrób. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
    Piekarnik nagrzej do 180 st.C.
  • 2. Z ciasta formuj kuleczki (małe, jeżeli chcesz mniejsze ciasteczka lub większe, jeżeli lubisz spore ciastka). Każdą z nich obtocz w cukrze pudrze, lekko spłaszcz i układaj na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Między ciasteczkami zachowaj minimum 4 cm odstępu, bo w czasie pieczenia urosną.
  • 3. Ciasteczka piecz 10-15 minut (w zależności od wielkości), do momentu aż ich wierz zacznie pękać, a w środku będą jeszcze miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka czekoladowe Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować