Te ciasteczka są idealnie nie tylko do kawy, czy herbaty. Wybornie smakują z kubkiem mleka, kakao, a nawet solo. Bardzo aromatyczne i bardzo czekoladowe.
50 min
Składniki:
- 18 dag mąki,
- 10 dag cukru,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- pół kostki masła,
- 4 łyżki syropu cukrowego (2 łyżki cukru na 4 łyżki wody),
- cukier puder do obtoczenia.
Spękane ciasteczka czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier, sodę i kakao przesiej do miski. Dodaj masło i rozcieraj palcami, aż do otrzymania masy o konsystencji bułki tartej. Dodaj syrop cukrowy i dokładnie wyrób. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 180 st.C.
2.Z ciasta formuj kuleczki (małe, jeżeli chcesz mniejsze ciasteczka lub większe, jeżeli lubisz spore ciastka). Każdą z nich obtocz w cukrze pudrze, lekko spłaszcz i układaj na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. Między ciasteczkami zachowaj minimum 4 cm odstępu, bo w czasie pieczenia urosną.
3.Ciasteczka piecz 10-15 minut (w zależności od wielkości), do momentu aż ich wierz zacznie pękać, a w środku będą jeszcze miękkie.
Komentarze