Spaghetti z włoskim akcentem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie szybkie i smaczne. Polecam

  • 30 min

Składniki:

  • - makaron spaghetti – 500g
    - ser parmezan – 10 dag
    - oliwki – 3 łyżki
    - kapary – 2 łyżki
    - marchew – 1 szt.
    - pietruszka – 1 szt.
    - seler – ¼ szt.
    - pomidor koktajlowy – 5 szt.
    - pietruszka i seler naciowy – po 1 łodyżce
    - kostka rosołowa – 2,5 kostki
    - sos pesto – 5 łyżek
    - śmietana 30% – 250ml
    - sól
    - pieprz

Spaghetti z włoskim akcentem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
  • 2. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce w paski. Oliwki posiekać na pół i wraz z kaparami wrzucić na patelnie.
  • 3. Dodać sos pesto i zalać bulionem z kostki rosołowej (2,5 kostki rozpuścić w 250 ml wody). Warzywa poddusić aż bulion odparuje.
  • 4. Następnie dodać śmietanę i ugotowany wcześniej makaron. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 5. Tak przygotowane spaghetti wyłożyć na talerz, posypać startym parmezanem i udekorować natką pietruszki i selera oraz pomidorami koktajlowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy