Spaghetti z wędzonym łososiem i whiskey

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Spaghetti z wędzonym łososiem i whiskey

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - gryczany makaron spaghetti: 45 dekagramów
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - ser feta (pokruszony): 10 dekagramów
    - kolendra swieża (posiekana): 1 łyżka
    - natka pietruszki (posiekana): 1 łyżka
    - sól i pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - śmietana kremówka (sos): 300 mililitrów
    - whiskey (lub brandy - sos): 150 mililitrów
    - wędzony łosoś (sos): 125 gramów
    - pieprz cayenne (sos): 1 szczypta
    - czarny pieprz (sos): 1 szczypta
    - świeża kolendra lub natka pietruszki (posiekana - sos): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z wędzonym łososiem i whiskey - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wodzie z dodatkiem jednej łyżki oliwy ugotować makaron na pół miękko. Odcedzić, ponownie włożyć do rondla, dodając pozostałą oliwę. W małym rondlu podgrzać śmietanę, nie doprowadzając jej do wrzenia. W drugim rondlu zagotować whisky. Zdjąć oba rondle z ognia i połączyć alkohol ze śmietaną. Łososia pokroić w cienkie paski, dodać sos śmietanowy. Doprawić pieprzem Cayenne i czarnym pieprzem. Bezpośrednio przed podaniem posypać kolendrą lub natką. Makaron przełożyć na ogrzany półmisek, polać sosem i dobrze wymieszać 2 widelcami. Posypać pokruszonym serem feta. Udekorować kolendrą lub natką. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować