Spaghetti z tuńczykiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 25 lat, właśnie skończyłam studia na ekonomii. Jestem miłośniczką kuchni włoskiej i często robię dania z makaronu, pizzę i risotto.

Składniki:

  • Dla 4 osób:
    ● makaron spaghetti
    ● nieduża cebula
    ● puszka tuńczyka w oleju
    ● 3 fileciki anchois
    ● mała puszka przecieru pomidorowego
    ● 3/4 szklanki soku pomidorowego
    ● 2 ząbki czosnku
    ● starty parmezan lub inny ser żółty
    ● olej do smażenia
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obieramy,
    drobniutko siekamy i szklimy
    na odrobinie oleju.
  • Spaghetti z tuńczykiem 2. Do cebuli z czosnkiem dodajemy
    rozdrobnionego widelcem
    tuńczyka, drobno posiekane
    anchois, przecier i sok
    pomidorowy. Posypujemy solą
    i pieprzem.
  • 3. Wszystkie składniki mieszamy
    i dusimy 15 minut na
    małym ogniu.
  • 4. W dużej ilości lekko osolonej
    wody gotujemy makaron al
    dente, czyli na półtwardo (tak
    długo, jak podano na opakowaniu).
    Odcedzamy i od razu
    wykładamy na talerze, na
    środku układamy sos z tuńczyka.
    Posypujemy tartym
    parmezanem lub dowolnym
    żółtym serem startym na tarce
    z drobnymi oczkami.

Porady

● Do sosu można – zamiast przecieru i soku pomidorowego– użyć pomidorów z puszki (bez skóry, w kawałkach), które mają delikatniejszy smak. ● Potrawa bardzo apetycznie wygląda, gdy udekorujemy ją plasterkami czarnych i zielonych oliwek z papryką oraz listkami świeżej bazylii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować