Makaron pod każdą postacią jest pyszny :) Ten przepis powstał, gdy miałam na prawdę mało czasu na przygotowanie obiadu, a w lodówce nie wiele produktów :) W sam raz na szybki obiad
Łatwy
Składniki:
- makaron spaghetti: 200 gramów
- szpinak mrożony: 200 gramów
- łosoś wędzony w plastrach opakowanie: 150 gramów
- śmietana 18 %: 120 gramów
- kulka mozarelli: 1 sztuka
- pół cytryny: 0.5 sztuki
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
Spaghetti z szpinakiem, wędzonym łososiem i mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw nastawiamy wodę i gotujemy makaron, żeby oszczędzić czas - a w międzyczasie przygotujemy szpinakowy sos.
2.Na patelni na małym ogniu roztapiamy trochę masła i wrzucamy szpinak - czekamy aż się rozmrozi i zamieni w "papkę".
3.Następnie dodajemy śmietanę - delikatnie rozprowadzamy ją łyżką w szpinaku.
4.Na małej tarce ścieramy skórkę z połówki cytryny do naszej patelni ze szpinakiem i dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.Gdy makaron będzie już ugotowany, odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z sosem. Cały czas podgrzewając dodajemy do makaronu cząstki łososia wędzonego i pokrojoną mozzarellę.
6.Mieszamy wszystko do momentu, aż mozzarella zacznie się topić. Jeśli makaron okaże się zbyt suchy, możesz do niego dodać łyżkę oliwy.
Komentarze