Spaghetti z sosem z warzyw

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Samą inspirację znalazłam w internecie, ale reszta to moja warzywna twórczość. Wyszło smacznie i zdrowo... Nawet Córeczka się zajadała...

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów
    2 cebule (białe)
    1 cukinia
    2 marchewki
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    Biała część pora
    4-5 ząbków czosnku

    Masło klarowane
    Sól, pieprz
    Oregano, bazylia

    Makaron spaghetti
    Parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti z sosem z warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na maśle klarowanym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Marchewkę, pietruszkę, selera przecieramy na tarce o drobnym oczku. Pora kroimy w plasterki. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach.

    Parmezan przecieramy na drobnych oczkach tarki i odkładamy do posypania.

    Wszystkie warzywa dodajemy do cebuli i czosnku i dusimy, odrobinę podlewając wodą.
    Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory z puszki.
    Całość razem dusimy jeszcze przez chwilę.

    Następnie doprawiamy do smaku ziołami, solą i pieprzem.

    Ciepłym sosem polewamy ugotowany wcześniej w lekko osolonej wodzie makaron, całość tuż przed podaniem posypujemy parmezanem.

Porady

Ilość przypraw jest orientacyjna, bo to kwestia gustu. Córce robiłam z mniejsza ilością pieprzu i czosnku. My natomiast uwielbiamy czosnek więc po koniec dość mocno nim jeszcze doprawiałam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować