Idealne na kolację tylko we dwoje,pięknie pachnie i jest delikatne....
40 min
Składniki:
1 opakowanie sera mascarpone (250 gr)
45 dag piersi z kurczaka
300 ml gęstego przecieru pomidorowego własnej roboty
1 cebula
kawałek 15 cm pora
pieprz,sól do smaku
100 ml oliwy
1 łyżeczka przyprawy Prymat do spaghetti
1 makaron spaghetti
pęczek ziół bazylii lub natki pietruszki
Spaghetti z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy kroimy na kawałeczki,wkładamy do garnka,umyty por i cebulę kroimy w kosteczkę dodajemy do mięsa podlewamy oliwą i dusimy pod przykryciem doprawiając przyprawami.Gdy mięso będzie już miękkie wlewamy przecier (jeśli nie mamy pomocne będą 3-4 pomidory które sparzamy i obieramy ze skórki kroimy na kawałki i wrzucamy do duszącego się mięsa,efekt będzie taki sam)dusimy około 5 min z przecierem i wkładamy serek mascarpone cały czas mieszając aż ser się rozpuści i połączy z sosem,zestawiamy z ognia.
2.Makaron gotujemy al dente tak jak na opakowaniu,odcedzamy przekładamy na talerze polewamy sosem i posypujemy świeżymi ziołami bazylii lub natką pietruszki. Pychotka:)
Komentarze