Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pulpety w sosie pyszne do spaghetti

  • 40 min

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
    1 jajko
    2 kromki chleba czerstwego
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    szczypta oregano
    szczypta lubczyku


    sos
    pół cebuli
    1 łyżka masła
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 szkl wody
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz
    szczypta lubczyku
    szczypta oregano
    1 łyżeczka cukru

    bułka tarta do panierowania i tłuszcz do smażenia

Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości moreli i panierować w bułce tartej.
    Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając.

    Makaron spaghetti ugotować al'dente, odcedzić, do garnka z makaronem przelać sam sos, wymieszać, Podzielić na porcje , następnie rodzielić pulpeciki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy