Spaghetti z pulpetami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Mięso w domu lubią prawie wszyscy. A za mięsem z dodatkiem makaronu to już prawie szaleją, zwłaszcza kiedy doda się do niego świeże pomidory i ser. Prosto, ale bardzo, bardzo smacznie.

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5 kg świeżo mielonego mięsa (wołowe i wieprzowe)
    1 jajko
    1 kajzerka
    2 łyżki otrębów
    mleko
    świeża natka pietruszki
    świeży koperek
    sól, pieprz

    Sos:
    4 świeże pomidory
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    oliwa
    sól, cukier

    Dodatkowo:
    250 g makaronu spaghetti
    parmezan

Spaghetti z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli, przyprawiamy i smażymy ok. 15 min. W tym czasie robimy pulpety.
  • 2. Mięsa przekładamy do miski, dodajemy jajko, namoczoną w mleku kajzerkę, otręby oraz posiatkowane drobno zioła i przyprawy. Całość zagniatamy do całkowitego połączenia się składników. I tutaj mała uwaga - im dłużej zagniatacie mięso tym będzie smaczniejsze.
  • 3. Formujemy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy pulpety z obu stron (tylko tyle, aby się ładnie zarumieniły).
  • 4. Pulpety przekładamy do sosu pomidorowego i gotujemy jeszcze ok. 10-15 min. Podajemy z ugotowanym makaronem - najlepiej spaghetti, choć z innymi będzie równie smaczne. Całość posypujemy startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy