Spaghetti z pokrzywą i szpinakiem

5 (166 ocen)

  • 40 min

Szpinak i pokrzywa posiadają mnóstwo witamin. Zarówno jedno jak i drugie charakteryzują się specyficznym smak. Spaghetti, które z nich przygotowałam jest ciekawe i oryginalne.

  • 40 min

Składniki:

  • 150 g świeżego szpinaku
    50 g liści pokrzywy
    3 łyżki serka mascarpone
    1 łyżka śmietany 18%
    pieprz kolorowy
    sól
    makaron spaghetti
    1 łyżka masła
    ewentualnie parmezan
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti z pokrzywą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z racji tego, że pokrzywa ma bardzo specyficzny smak jej ilość powinna wynosić 1/3 ilości szpinaku. Wszystkie liście dokładnie płuczemy i osuszamy. Rozdrabniamy je w malakserze bądź drobno szatkujemy nożem.
  • 2. Podsmażamy je na maśle, możemy podlać odrobiną wody. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy serek mascarpone oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • 3. Makaron gotujemy al dente. Płuczemy pod zimną wodą i wkładamy do garnka z sosem. Całość podgrzewamy przez chwilę. Proponuję podawać takie spaghetti ze startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa Serek Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować