Spaghetti z pieczonymi pulpecikami i czosnkiem

0 (0 ocen)

Aromatyczne , pachnące suszonymi ziołami spaghetti z sosem na bazie pieczonych , krojonych pomidorów z delikatnym czosnkiem oraz małymi pulpecikami.

Składniki:

  • 300g. makaronu spaghetti
    wiórki masła 82%
    Pulpeciki:
    250g. mielonej szynki wieprzowej
    1 jajko
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1/2 łyżeczki pieprzu
    szczypta soli
    Sos:
    400g. krojonych pomidorów
    1 i 1/2 główki czosnku ( ok. 15 ząbków)
    1/2 papryczki chili
    suszona bazylia
    suszone oregano
    natka pietruszki do podania z makaronem

Spaghetti z pieczonymi pulpecikami i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti z pieczonymi pulpecikami i czosnkiem 1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli , odcedzamy , pozostawiamy na sicie.
  • Spaghetti z pieczonymi pulpecikami i czosnkiem 2. Pulpeciki:Mięso mielone łączymy z jajkiem , bułką tartą , musztardą , ziołami oraz solą i pieprzem wyrabiając jednolitą masę.
    Z mięsa formujemy małe pulpeciki , układamy je w naczyniu żaroodpornym z wiórkami masła.
  • Spaghetti z pieczonymi pulpecikami i czosnkiem 3. Sos: Ząbki czosnku obieramy ,papryczkę chili siekamy drobno , układamy między pulpetami , zalewamy krojonymi pomidorami.
    Całość oprószamy obficie suszoną bazylią oraz oregano.
    Pieczemy 40 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
  • Spaghetti z pieczonymi pulpecikami i czosnkiem 4. Ugotowany makaron przekładamy do garnka , dodajemy sos z pulpecikami delikatnie mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy