Spaghetti z pesto, fasolką szparagową i ziemniakami - pasta alla genovese

4.5 (169 ocen)

To spaghetti z pesto pochodzi z Genui i oryginalnie podawano je z fasolką szparagową i ziemniakami – dzięki tym dodatkom otrzymywano sycące danie, które zaspokajało głód na długo. Wypróbuj pasta alla genovese!

Składniki:

  • 350 g makaronu spaghetti
    250 g ziemniaków
    200 g zielonej fasolki szparagowej
    1 ząbek czosnku
    50 g liści bazylii
    150 ml oliwy z oliwek
    15 g orzeszków piniowych
    100 g Parmezanu
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pesto Spaghetti Makaron z pesto Pasty

Spaghetti z pesto, fasolką szparagową i ziemniakami - pasta alla genovese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Ziemniaki gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku. Po upływie 4 minut gotowania ziemniaków do garnka dodajemy też umytą i pokrojoną na 4 cm kawałki fasolkę. Gotujemy przez 2 minuty i dodajemy do garnka także makaron. Gotujemy aż makaron będzie al dente, fasolka wciąż chrupiąca a ziemniaki lekko miękkie. Odcedzamy, zachowując pół szklanki wody z gotowania.
  • 2. Kiedy ziemniaki, fasolka i makaron gotują się, przygotowujemy pesto do makaronu – orzeszki prażymy na suchej patelni i miksujemy razem z liśćmi bazylii, czosnkiem, 70 g tartego Parmezanu, oliwą i szczyptą soli, najlepiej korzystając z miksowania pulsacyjnego.
  • 3. Gotowe pesto wlewamy do garnka, dodajemy makaron z warzywami i mieszamy. W razie potrzeby dolewamy trochę wody z gotowania makaronu. Spaghetti z pesto wykładamy na talerze i posypujemy resztą sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować