Spaghetti z mięsnymi serduszkami w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron spaghetti gotuję al dente.
2.Mięsne serduszka: Mięso mielone mieszam w misce z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulką i przyprawami. Z masy formuję serduszka (pomagam sobie nożem). Obtaczam serduszka w bułce tartej. Smażę pulpeciki na rozgrzanym oleju na patelni, aż serduszka zrobią się ciemnozłote.
3.Sos pomidorowy: Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skrórki i kroję w kawałki. Przekładam pomidory do rondla i odparowuję, aż utworzy się papka, po czym przecieram przez sitko.
Cebulę i czosnek obieram i drobno siekam. Następnie podsmażam cebulę z czosnkiem na łyżce oleju na pateni.
Wlewam przecier pomidorowy i gotuję, aż odparuje woda z przecieru. Gdy zgęstnieje sos doprawiam go cukrem, ziołami i pieprzem. Dodaję także pomidory w proszku, dzięki którym sos będzie jeszcze bardziej pomidorowy i aromatyczny.
4.Na ogrzane talerze rozkładam ugotowany makaron, tworząc serce. Na spaghetti wykładam sos pomidorowy i kotlety mielone w kształcie serduszek. Całość dekoruję świeżą natką pietruszki i od razu podaję.
Komentarze