Spaghetti z karkówką

4.5 (170 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Spaghetti z karkówką, jest tak samo dobre zaraz po przygotowaniu jak i odsmażone. Moje ulubione danie z dzieciństwa, kiedy razem z siostrą odchodziłyśmy od stołu całe umazane czerwonym sosem :D.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron spaghetti (pszenica durum lub makaron z mąki pp): 1 opakowanie
    - karkówka (może być też filet z kurczaka): 40 dekagramów
    - koncentrat pomidorowy mały słoik (lub puszka pomidorów pokrojonych w sosie własnym): 4 łyżeczki
    - chili suszone małe (może być też suszone (w proszku) wtedy tylko szczyptę): 1 sztuka
    - cebula, marchewka (dodajemy przed przyprawami, nie jest obowiązkowe): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na lekko nagrzanej patelni z olejem wrzucamy pokrojoną w kostkę karkówkę i przykrywamy. Jak woda z karkówki wyparuje, mięso zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu. Jak połowa wody wyparuje dodajemy przyprawy i chili (odrobinę, chyba że ktoś lubi ostre dania).
  • 2. Dodajemy koncentrat i dusimy aż wyparuje woda. Oczywiście doprawiamy według własnego uznania.
  • 3. Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Trzeba pamiętać by nie zalewać ugotowanego makaronu zimną wodą bo sos będzie spływał.
  • 4. Jeszcze parujący wykładamy na talerze. Polewamy sosem i podajemy. Dla dekoracji można posypać startym parmezanem i listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Koncentrat pomidorowy Koncentrat

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować