Spaghetti z karkówką, jest tak samo dobre zaraz po przygotowaniu jak i odsmażone. Moje ulubione danie z dzieciństwa, kiedy razem z siostrą odchodziłyśmy od stołu całe umazane czerwonym sosem :D.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- makaron spaghetti (pszenica durum lub makaron z mąki pp): 1 opakowanie
- karkówka (może być też filet z kurczaka): 40 dekagramów
- koncentrat pomidorowy mały słoik (lub puszka pomidorów pokrojonych w sosie własnym): 4 łyżeczki
- chili suszone małe (może być też suszone (w proszku) wtedy tylko szczyptę): 1 sztuka
- cebula, marchewka (dodajemy przed przyprawami, nie jest obowiązkowe): 1 sztuka
Spaghetti z karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na lekko nagrzanej patelni z olejem wrzucamy pokrojoną w kostkę karkówkę i przykrywamy. Jak woda z karkówki wyparuje, mięso zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu. Jak połowa wody wyparuje dodajemy przyprawy i chili (odrobinę, chyba że ktoś lubi ostre dania).
2.Dodajemy koncentrat i dusimy aż wyparuje woda. Oczywiście doprawiamy według własnego uznania.
3.Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Trzeba pamiętać by nie zalewać ugotowanego makaronu zimną wodą bo sos będzie spływał.
4.Jeszcze parujący wykładamy na talerze. Polewamy sosem i podajemy. Dla dekoracji można posypać startym parmezanem i listkami bazylii.
Komentarze