Spaghetti z dynią

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszne, kremowe spaghetti, jego kolor i smak rozgrzeje Was w te pochmurne dni

  • 10 min

Składniki:


  • 250 g makaronu spaghetti,
    400 g dyni pokrojonej w kostkę,
    1 papryczka chili,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki startego żółtego sera,
    1 łyżka tymianku,
    1 łyżka natki pietruszki,
    tymianek suszony,
    oregano suszone,
    sól,
    pieprz,
    2 łyżki śmietany kremówki

Spaghetti z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti z dynią 1. Dynię obieramy, usuwamy miękki miąższ i pestki, a następnie kroimy w kostkę około 1 cm. Z papryczki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Spaghetti z dynią 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy dynię, chwilkę smażymy i dodajemy czosnek i papryczkę. Smażymy kilka minut dodając suszonego tymianku i oregano oraz soli i pieprzu.
  • Spaghetti z dynią 3. Następnie podlewamy 1/5 szklanki wody i dusimy do momentu aż dynia zacznie się rozpadać.
  • Spaghetti z dynią 4. Po tym czasie zmniejszamy ogień, dodajemy kremówkę, żółty ser - mieszamy i dodajemy świeże, posiekane zioła. Ewentualnie przyprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sos zdejmujemy z ognia i mieszamy z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy