Spaghetti z domowym pesto rosso

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Pyszne, domowe pesto z suszonych pomidorów z orzechami włoskimi i pecorino romano to danie, które można przygotować w zaledwie 15 minut.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
    Pesto rosso:
    1 słoik suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym
    2 ząbki czosnku
    1/3 szklanki orzechów włoskich
    3 łyżki startego sera pecorino romano (lub parmezanu)
    1/4 pęczka świeżej bazylii
    olej słonecznikowy (z suszonych pomidorów)
    sól morska (do smaku)
    szczypta świeżo zmielonych płatków chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti z domowym pesto rosso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory odsączyć z oleju (olej zachować). Posiekać na mniejsze kawałki i wrzucić do naczynia. Dodać ser, bazylię, podprażone na suchej patelni i posiekane orzechy włoskie, posiekany czosnek i sól oraz mielone płatki chili. Wszystkie składniki zmiksować dolewając stopniowo olej z pomidorów.
  • 2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać 4 łyżki wody w której się gotował.
  • 3. Dodać pesto i wymieszać do połączenia się sosu z makaronem. Spaghetti podawać posypane serem i ozdobione liskami bazylii od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować