Spaghetti to potrawa włoska i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.Makaron w tym wydaniu to jeden ze sposobów na szybki, syty i smaczny obiad.
Składniki:
Składniki:
• 0,5 kg mięsa mielonego,
• 2-3 łyżki oleju,
• 3 ząbki czosnku,
• 1 cebula,
• 4 duże, dobrze dojrzałe pomidory,
• Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
• 1 łyżeczka suszonej bazylii,
• 150-200 g sera żółtego (najlepiej parmezan),
• Opakowanie makaronu spaghetti,
• Kilka świeżych listków bazylii do dekoracji
Spaghetti w sosie mięsno –pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso smażymy, częściowo doprawiając je. Między czasie pomidory kroimy w kostkę, a ser ściekamy na tarce o grubych oczkach.
Pomidory oraz suszoną bazylię dokładamy do mięsa. Całość smażymy do momentu jak pomidory dobrze się rozgotują, doprawiamy do smaku. Pod koniec do sosu dokładamy ser żółty (pozostawiamy około 4-5 łyżki do dekoracji) i dokładnie mieszamy, aby się rozpuści.
2.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy go, porcjujemy na talerze i polewamy sosem. Całość posypujemy startym żółtym serem i posiekanymi listkami bazylii.
Komentarze