Spaghetti w sosie mięsno –pomidorowym

5 (175 ocen)

Spaghetti to potrawa włoska i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.Makaron w tym wydaniu to jeden ze sposobów na szybki, syty i smaczny obiad.

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 kg mięsa mielonego,
    • 2-3 łyżki oleju,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 1 cebula,
    • 4 duże, dobrze dojrzałe pomidory,
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
    • 150-200 g sera żółtego (najlepiej parmezan),
    • Opakowanie makaronu spaghetti,
    • Kilka świeżych listków bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti Ser

Spaghetti w sosie mięsno –pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej mięso oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mięso smażymy, częściowo doprawiając je. Między czasie pomidory kroimy w kostkę, a ser ściekamy na tarce o grubych oczkach.
    Pomidory oraz suszoną bazylię dokładamy do mięsa. Całość smażymy do momentu jak pomidory dobrze się rozgotują, doprawiamy do smaku. Pod koniec do sosu dokładamy ser żółty (pozostawiamy około 4-5 łyżki do dekoracji) i dokładnie mieszamy, aby się rozpuści.
  • 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy go, porcjujemy na talerze i polewamy sosem. Całość posypujemy startym żółtym serem i posiekanymi listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidor Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować