Spaghetti w śmietanowym sosie tatarskim

0 (0 ocen)

  • 10 min

Jeżeli ktoś lubi sos tatarski, to przepis dla niego

  • 10 min

Składniki:

  • 30 g cebulek marynowanych
    30 g korniszonów
    15 g kaparów
    15 solonego masła (może być zwykłe)
    15 g kremówki
    1 mała łyżeczka musztardy
    200 g makaronu spaghetti albo tagliatelle
    1 żółtko
    2 łyżki świeżej natki pietruszki
    2 łyżki świeżo startego parmezanu
    sól i pieprz do smaku

Spaghetti w śmietanowym sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulki i korniszony posiekać grubo. W dużej patelni rozpuścić masło i chwilę podsmażać cebulę, korniszony i kapary. Dodać śmietanę i musztardę, dobrze wymieszać i podgrzewać 3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. W między czasie ugotować makaron al dente. Odcedzić i przełożyć do sosu śmietanowego. Dodaj żółtko, posyp pietruszką i przez 15 sekund mieszać. Nałóż makaron na talerze i podawaj posypane parmezanem.

Porady

zamiast spaghetto można użyć tagliatelli

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy