Spaghetti Puttanesca

0 (0 ocen)

  • 30 min

Poznałam je w Rzymie i wciąż mam ten smak w głowie. Dziś przygotowałam go po raz pierwszy w domu. Do pełni szczęści brakuje mi tylko słonecznego tarasu na którym mogłabym je skonsumować i kieliszka wina.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
    biała cebula
    2-3 ząbki czosnku
    800g pomidorów z puszki (pelatti)
    4 filety anchois
    papryczka chili w całości
    10 szt. czarnych lub zielonych oliwek
    2 łyżki kaparów
    3-4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżeczki cukru
    sól, czarny pieprz, oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti puttanesca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić razem zna oliwę. Dodać pelatti pomidorowe i gotować aż sos nieco się zagęści. Filety z sardeli drobno posiekać, oliwki pokroić na cztery części, kapary odsączyć, chili drobno posiekać. Przygotowane składniki dodać do sosu i dusić razem około 5 minut aby smaki się połączyły. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano oraz cukrem. Makaron przełożyć do sosu i wymieszać. Serwować udekorowane listkami oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anchois Kapary Makaron Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Penne puttanesca

To może cię zainteresować