Spaghetti Putanesca

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Cudownie rubaszna włoska pasta! Kto nie jadł nie wie co to włoska kuchnia!

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron spaghetti: 400 gramów
    - kilkanaście pomidorów cherry/ puszka siekanych pomidorów: 1 sztuka
    - czosnek: 4 ząbki
    - czarne oliwki: 1 szklanka
    - kapary: 0.5 szklanki
    - oliwa z oliwek extra vergine: 5 łyżek
    - anchois fileciki: 5 sztuk
    - parmezan starty: 0.5 szklanki
    - natka pietruszki- grubo posiekana: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti putanesca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zgłodnieć
  • 2. Wstawiasz wodę na makaron, kiedy zawrze intensywnie posolisz i dodajesz makaron.
  • 3. Makaron gotujesz al dente, albo tak jak lubisz :P
  • 4. W tym samym czasie kiedy gotuje się woda, dodajesz oliwę na zimną patelnie i wrzucasz do niej pocięty w cieniutkie paski czosnek. Pod patelnią ustawiasz minimalne grzanie, żeby oliwa powoli przesiąkła czosnkiem, a czosnek się nie usmażył.
  • 5. Kiedy czosnek zacznie się powoli rumienić a w kuchnią zawładnie aromat ciepłej oliwy i czosnku, dorzucasz oliwki i kapary. Najlepiej kupić czarne oliwki w oliwie z pestkami i samemu je wypestkować, ale jeśli kupisz takie najtańsze to tragedii nie będzie.
  • 6. Po chwili do patelni wrzucasz anchois i rozdrabiasz je trochę szpatułą. Po dwóch minutach na patelni anchois całkowicie się rozpada.
  • 7. W tym momencie cała Twoja rodzina zachodzi w głowę, co ty robisz w kuchni i z powodu aromatu staje się coraz głodniejsza. Ty tymczasem wrzucasz na patelnie przepołowione pomidory cherry, albo siekane pomidory z puszki( jeśli wybrałeś opcje drugą, to odsącz pomidory od soku z puszki i wrzuć same owoce/wiem dziwne, ale musisz mi zaufać, tak jest lepiej/)
  • 8. Sos doprawiasz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Jeśli miałeś pomidory z puszki i są kwaśnawe to możesz dodać szczyptę cukru (ale nie przesadzaj - to nie deser)
  • 9. Sos gotujesz dopóki twój makaron nie będzie ugotowany tak jak lubisz (mam nadzieje jednak, że szanujesz swoje jedzenie i nie wciągasz rozgotowanych kluch). Kiedy makaron jest gotowy, odcedzasz go, wrzucasz do sosu i dokładnie z nim mieszasz.
  • 10. Makaron nakładasz na talerze, doprawisz jeszcze zmielonym pieprzem, posypujesz parmezanem i natką pietruszki.
  • Spaghetti Putanesca 11. Podajesz danie rodzinie i stajesz się bohaterem dnia!
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować