Spaghetti poveraccio

4.5 (184 ocen)

  • 10 min

Po włosku słowo povera, które oznacza biednego człowieka, nie bez przyczyny znalazło sie w nazwie tej potrawy. Dzięki temu przepisowi można nakarmić cały tłum ludzi niewielkim kosztem, ponieważ składn

  • 10 min

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
    1 duży ząbek czosnku
    4 filety anchois w oleju, osączonych i posiekanych
    1 średnio ostra czerwona chilli, pozbawiona pestek i posiekana
    50 g tartej bułki
    250 g spaghetti
    1,5 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti poveraccio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej oliwę na patelni na małym ogniu i delikatnie podsmaż czosnek, aż się zrumieni. Wyjmij czosnek i wrzuć na oliwę anchois oraz chilli. Smaż około 3 minut lub do czasu, aż anchois roztopi sie w oliwie. Odstaw na bok. Przesmaż bułkę tartą na suchej patelni, aż sie przyrumieni. Odstaw na bok. Ugotuj makaron al dante. Odcedź i przełóż z powrotem do naczynia ustawionego na małym ogniu. Dodaj anchois, natkę pietruszki oraz bułkę tartą i mieszaj przez 30 sekund, aby smaki się połączyły. Podawaj natychmiast.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować