Po włosku słowo povera, które oznacza biednego człowieka, nie bez przyczyny znalazło sie w nazwie tej potrawy. Dzięki temu przepisowi można nakarmić cały tłum ludzi niewielkim kosztem, ponieważ składn
10 min
Składniki:
3 łyżki oliwy
1 duży ząbek czosnku
4 filety anchois w oleju, osączonych i posiekanych
1 średnio ostra czerwona chilli, pozbawiona pestek i posiekana
50 g tartej bułki
250 g spaghetti
1,5 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki.
Spaghetti poveraccio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej oliwę na patelni na małym ogniu i delikatnie podsmaż czosnek, aż się zrumieni. Wyjmij czosnek i wrzuć na oliwę anchois oraz chilli. Smaż około 3 minut lub do czasu, aż anchois roztopi sie w oliwie. Odstaw na bok. Przesmaż bułkę tartą na suchej patelni, aż sie przyrumieni. Odstaw na bok. Ugotuj makaron al dante. Odcedź i przełóż z powrotem do naczynia ustawionego na małym ogniu. Dodaj anchois, natkę pietruszki oraz bułkę tartą i mieszaj przez 30 sekund, aby smaki się połączyły. Podawaj natychmiast.
Komentarze