Spaghetti po naszemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
2.Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy ketchup i bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Z farszu formujemy zgrabne małe kotleciki np. 1 czubata łyżka farszu= 1 kotlet.
3.Rozgrzewamy dużą (głęboką) patelnię, wlewamy olej. Na rozgrzany olej kładziemy kotleciki, spłaszczamy delikatnie i smażymy z obu stron.
4.Wykonujemy sos: czosnek siekamy i wrzucamy do pojemnika blendera/ miksera/ rozdrabniacza wraz z pozostałymi składnikami. Chwilkę miksujemy. Wystarczy parę obrotów by się składniki dokładnie wymieszały. Przelewamy płyn na patelnię z kotletami i gotujemy na średnim ogniu aż sos ładnie odparuje i zgęstnieje. (ok. 10 minut).
5.Na talerz wykładamy porcje makaronu, układamy kotleciki i polewamy sosem. Opcjonalnie można posypać startym serem i natką pietruszki według upodobania.
6.Smacznego.
Porady
Jeśli nie mamy dużej patelni to smażymy kotlety na patelni, przekładamy je do garczka i zalewamy zmiksowanym płynem.
Komentarze