spaghetti po naszemu

0 (0 ocen)

  • 40 min

nasz szybki ulubiony obiad, którym dość często się objadamy w soboty

  • 40 min

Składniki:

  • makaron spaghetti

    sos: 500 ml wody
    2 płaskie łyżki mąki
    przyprawa-papryka czerwona słodka - pół łyżeczki
    2 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego wg uznania
    zioła prowansalskie- 1 łyżeczka
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki mąki pszennej
    3 ząbki czosnku
    szczypta soli i pieprzu

    kotlety: mięso mielone
    1 jajko
    4 łyżki ulubionego ketchupu
    4 łyżki bułki tartej
    szczypta soli i pieprzu

    3 łyżki oleju do smażenia kotletów

Spaghetti po naszemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy ketchup i bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie. Z farszu formujemy zgrabne małe kotleciki np. 1 czubata łyżka farszu= 1 kotlet.
  • 3. Rozgrzewamy dużą (głęboką) patelnię, wlewamy olej. Na rozgrzany olej kładziemy kotleciki, spłaszczamy delikatnie i smażymy z obu stron.
  • sos 4. Wykonujemy sos: czosnek siekamy i wrzucamy do pojemnika blendera/ miksera/ rozdrabniacza wraz z pozostałymi składnikami. Chwilkę miksujemy. Wystarczy parę obrotów by się składniki dokładnie wymieszały. Przelewamy płyn na patelnię z kotletami i gotujemy na średnim ogniu aż sos ładnie odparuje i zgęstnieje. (ok. 10 minut).
  • kotlety w sosie 5. Na talerz wykładamy porcje makaronu, układamy kotleciki i polewamy sosem. Opcjonalnie można posypać startym serem i natką pietruszki według upodobania.
  • 6. Smacznego.

Porady

Jeśli nie mamy dużej patelni to smażymy kotlety na patelni, przekładamy je do garczka i zalewamy zmiksowanym płynem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy