Spaghetti po belgijsku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tę prostą i bardzo smaczną potrawą zajadają się nasze dzieci. My z mężem też bardzo ją lubimy.Jej smak doskonale podkreśla czerwone wino.

Składniki:

  • ● 5 cebul
    ● 2 marchewki
    ● 1 czerwona papryka
    ● 2 pomidory
    ● 2 ząbki czosnku
    ● słoik sosu do spaghetti bez mięsa
    ● 10 dag pieczarek
    ● 20 dag mielonego mięsa
    ● makaron
    ● starty żółty ser
    ● tabasco (jeśli ktoś lubi dania pikantne)

Spaghetti po belgijsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, paprykę
    oczyszczamy z nasion. Cebule,
    marchewki, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Cebulę smażymy
    na oleju z odrobiną cukru,
    potem posypujemy solą. W małej
    ilości wody z odrobiną cukru
    gotujemy marchewkę.
  • 2. Do cebuli dodajemy paprykę
    i pieczarki i kilka minut smażymy
    do miękkości. Przekładamy
    do marchewki i gotujemy.
  • Spaghetti po belgijsku 3. Na tej samej patelni smażymy
    mięso, rozgniatając je widelcem.
    Przekładamy do warzyw
    i chwilę gotujemy.
  • 4. Obrane i pokrojone pomidory
    i czosnek dodajemy do mięsa.
    Wlewamy sos do spaghetti.
    Chwilę gotujemy.
  • 5. Makaron gotujemy al dente.
    Wykładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy serem.
    Doprawiamy tabasco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Komentarze

Podobne przepisy