Dania spróbowałem po raz pierwszy w Sydney w Australii, i to chyba od niego postanowiłem, że warto podróżować żeby odrywać nowe smaki i czuć to co czułem wtedy jedząc ten makaron :-)
Spaghetti gamberi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki obrać, oczyścić. Czosnek i natka pietruszki posiekać (może być grubo). Wstawić makaron i ugotować al dente. Podczas gotowanie się makaronu rozgrzać oliwę z oliwek na patelni. Dodać krewetki. Smażyć na dużym ogniu mieszając 1-2 minuty. Zredukować ogień. Dodać masło, czosnek, natkę i chili oraz sól i pieprz. Smażyć 2-3 minuty. Dodać białe wino. Można znów zwiększyć ogień aby wino odparowało. Dusić (bez przykrycia), aż wino lekko odparuje i połączy się z masłem i oliwą tworząc sos. Na końcu dodać sok z połówki cytryny. Odcedzić makaron. Przelać odrobiną wody i od razu dodać na patelnię do krewetek w oliwno-winnym sosie. Wymieszać makaron z sosem i od razu podawać. Udekorować swieżą natką,
Komentarze