Spaghetti Gamberi

4.44 (207 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Dania spróbowałem po raz pierwszy w Sydney w Australii, i to chyba od niego postanowiłem, że warto podróżować żeby odrywać nowe smaki i czuć to co czułem wtedy jedząc ten makaron :-)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - krewetki Black Tiger: 250 gramów
    - makaron spaghetti: 250 gramów
    - czosnek ząbki: 3 ząbki
    - pietruszka natka: 1 pęczek
    - wino białe: 200 mililitrów
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - oliwa z oliwek: 50 mililitrów
    - chili w płatkach: 1 szczypta
    - sól, pieprz świeżo zmielony: 1 szczypta
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.44 (207 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti gamberi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti Gamberi 1. Krewetki obrać, oczyścić. Czosnek i natka pietruszki posiekać (może być grubo). Wstawić makaron i ugotować al dente. Podczas gotowanie się makaronu rozgrzać oliwę z oliwek na patelni. Dodać krewetki. Smażyć na dużym ogniu mieszając 1-2 minuty. Zredukować ogień. Dodać masło, czosnek, natkę i chili oraz sól i pieprz. Smażyć 2-3 minuty. Dodać białe wino. Można znów zwiększyć ogień aby wino odparowało. Dusić (bez przykrycia), aż wino lekko odparuje i połączy się z masłem i oliwą tworząc sos. Na końcu dodać sok z połówki cytryny. Odcedzić makaron. Przelać odrobiną wody i od razu dodać na patelnię do krewetek w oliwno-winnym sosie. Wymieszać makaron z sosem i od razu podawać. Udekorować swieżą natką,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Makaron spaghetti

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować