Spaghetti Frutti di mare

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ta potrawa smakuje wyśmienicie,dla wszystkich kto uwielbia spaghetti i owoce morza:-)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - spaghetti: 500 gramów
    - kalmary/obręcze: 150 gramów
    - małże/oczyszczone: 150 gramów
    - ośmiorniczki: 200 gramów
    - krewetki/oczyszczone: 200 gramów
    - seler mały: 1 sztuka
    - marchewka: 2 sztuki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - Tuńczyk w sosie własnym - puszka: 1 sztuka
    - awokado: 1 sztuka
    - oliwki czarne/drylowane: 15 sztuk
    - pedy bambusa ze słoiczka/zapałki: 250 gramów
    - kiełki fasoli mung: 150 gramów
    - pasta pomidorowa: 5 łyżek
    - czosnek/ząbki: 4 sztuki
    - limonka lub cytryna: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek
    - pieprz cayenne: 1 łyżeczka
    - sól i peprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti frutti di mare - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć i oczyścić z nasionek,pokroić w cieńkie słupki.Marchewke i seler obrać - pokroić w cieńkie słupki,następnie wszystkie warzywa włożyć do garnuszka,zalać wodą i zagotować,gotować 5 minut,następnie przykryć pokrywką i odstawić na 5min.
  • Spaghetti Frutti di mare 2. Świeże owoce morza (można zastąpić gotową mieszanką morską)spłukać,osuszyć delikatnie papierowym ręcznikem.Na rozgrzaną patelnie wlać 3łyżki oliwy,wyłożyc owoce morza,dodać zmiażdżony czosnek - smażyć,ciągle mieszając,5min.Dodać warzywa razem z wodą w której gotowały się,pastę pomidorową,pieprz cayenne - dusić 15min.,czas od czasu miszając.Potem dodać tuńczyka z sosem,kiełki,pędy bambusa ze słoiczka,oczyszczone ze skórki awokado, pokrojone w kostkę,dodać pokrojone w plasterki oliwki,doprawić do smaku solą i pieprzem - delikatnie wymieszać i dusic jeszcze 5-7min.
  • 3. Zagotować wodę z dodatkiem 2łyżek oliwy,włożyc spaghetti i gotować według wskazówek na opakowaniu.Odcedzić i wyłożyć porcje na talerze,na spaghetti wyłożyc sos z owocami morza i warzywami,przybrać pokrojoną w ćwiartki limonką i odrazu podawać.
    Przed jedzeniem skropić danie sokiem z limonki według smaku.
    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować