Spaghetti frutti di mare - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyć i oczyścić z nasionek,pokroić w cieńkie słupki.Marchewke i seler obrać - pokroić w cieńkie słupki,następnie wszystkie warzywa włożyć do garnuszka,zalać wodą i zagotować,gotować 5 minut,następnie przykryć pokrywką i odstawić na 5min.
2.Świeże owoce morza (można zastąpić gotową mieszanką morską)spłukać,osuszyć delikatnie papierowym ręcznikem.Na rozgrzaną patelnie wlać 3łyżki oliwy,wyłożyc owoce morza,dodać zmiażdżony czosnek - smażyć,ciągle mieszając,5min.Dodać warzywa razem z wodą w której gotowały się,pastę pomidorową,pieprz cayenne - dusić 15min.,czas od czasu miszając.Potem dodać tuńczyka z sosem,kiełki,pędy bambusa ze słoiczka,oczyszczone ze skórki awokado, pokrojone w kostkę,dodać pokrojone w plasterki oliwki,doprawić do smaku solą i pieprzem - delikatnie wymieszać i dusic jeszcze 5-7min.
3.Zagotować wodę z dodatkiem 2łyżek oliwy,włożyc spaghetti i gotować według wskazówek na opakowaniu.Odcedzić i wyłożyć porcje na talerze,na spaghetti wyłożyc sos z owocami morza i warzywami,przybrać pokrojoną w ćwiartki limonką i odrazu podawać.
Przed jedzeniem skropić danie sokiem z limonki według smaku.
Smacznego!!!
Komentarze