Spaghetti carbonara

0 (0 ocen)

Makaron w tej formie jest tak smaczny, że trudno sobie go odmówić.

Składniki:

  • 500g makaronu spaghetti
    300g wędzonego boczku
    1 duża cebula
    150ml białego, wytrawnego wina
    250ml śmietanki 12%
    3 żółtka
    2 ząbki czosnku
    100g startego, żółtego sera
    sól, pieprz

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia. Przekładamy na talerzyk a na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podlewamy ją białym winem, dodajemy czosnek, dusimy do wyparowania płynów.
  • 3. W naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje.
  • 4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy