spaghetti carbonara

4.5 (155 ocen)

  • 20 min

To jeden z moich ulubionych przepisów na makaron i bardzo szybki, tani obiad

  • 20 min

Składniki:

  • około 400g makaronu spaghetti ,4 jajka najlepszej jakości, 200g boczku ( lub w wersji mniej oryginalnej, szynki) 60g startego parmezanu (ewentualnie startego sera żółtego) + trochę do posypania sól, pieprz czarny, zielona pietruszka do posypania ,olej
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą! Boczek lub szynkę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni. jJjka, ser i dość dużą ilość pieprzu połączyć i wymieszać. Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku, wymieszać i przysmażyć przez około 1min. Dodać masę jajeczną i mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Nie mieszać za długo, żeby nie zrobiła się jajecznica!). Wyłożyć na talerze i posypać resztą sera i pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Makaron Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować