Spaghetti carbonara

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tylko żółtka czy całe jajka? Ze śmietanką czy bez? Dylematów przy przyrządzaniu spaghetti carbonara miałam kilka. Być może moja wariacja jest profanacją, ale jest błyskawiczna (jej przygotowanie trwa niemalże tyle, co czas gotowania makaronu), smakuje i z pewnością popełnię ją jeszcze nieraz.

  • 20 min

Składniki:

  • 100 g makaronu spaghetti
    80 g boczku wędzonego
    40 g sera żółtego drobno startego (parmezan brzmi świetnie)
    1 malutka cebulka
    1 jajo
    5 łyżek śmietany 30%
    oregano
    sól
    pieprz

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  • 2. Boczek pokroić w cieniutkie słupki i zeszklić na patelni na kilku kroplach oleju.
  • 3. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i dodać do boczku.
  • 4. W kubku wymieszać ser, z jajkiem i śmietaną doprawione solą i pieprzem.
  • 5. Gdy makaron jest gotowy, odcedzić i wrzucić go do podsmażonego boczku z cebulą, a następnie przemieszać i zdjąć z ognia. Natychmiast dodać masę jajeczno-serową i energicznie wymieszać. Podawać posypane oregano. Polecam !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy