Spaghetti Carbonara

4.5 (157 ocen)

  • 45 min

Ulubione danie mojego chłopaka. Bardzo lubimy dania z makaronem. Idealna potrawa na gorącą kolację.

  • 45 min

Składniki:

  • 35 dag makaronu spaghetti
    25 dag boczku wędzonego
    cebula
    3 ząbki czosnku
    olej
    250 ml śmietany 18%
    2 żółtka
    25 dag startego żółtego sera
    oregano
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
    posiekany pęczek szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
  • 2. Czosnek i cebulę obieramy i siekamy. Boczek kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Następnie wkładamy boczek. Smażymy, aż się wytopi.
  • 3. Śmietanę dokładnie mieszamy z żółtkami i serem doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ziołami prowansalskimi i oregano. Dodajemy do składników które podsmażaliśmy. Całość jeszcze przez chwilę gotować.
  • 4. Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować