spaghetti carbonara

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

niebo w gębie

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron: 300 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - żółtka: 3 sztuki
    - parmezan: 100 gramów
    - boczek: 200 gramów
    - kremówka: 200 mililitrów
    - cebula: 2 sztuki
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
  • 2. Boczek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni, aż będzie lekko chrupiący. Dodajemy poszatkowane cebule i smażymy do jej zrumienienia.
  • 3. W międzyczasie mieszamy parmezan, kremówkę oraz jajka, dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, solimy i pieprzymy.
  • 4. Wszystkie składniki przekładamy do rondla i na małym ogniu, stale mieszając gotujemy przez chwilę. Jajka nie powinny być surowe, a parmezan dobrze obklejony na wstążkach makaronu.
  • 5. Podajemy posypane odrobiną natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować