Uwielbiam makaron, szybko mam obiad, jest nieskomplikowany w przygotowaniach... Ostatnio mój połówek wyjeżdża do Włoch, no i poprosiłam o oliwę i parmezan;) Mam! Zrobiłam, gorąco polecam!
Dla 4 osób
Składniki:
500g makaronu spaghetti
420g boczku wędzonego
250g parmezanu
300ml śmietany 36%
1 duża cebula lub 2 małe
3 żółtka
łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu
2- 3 łyżki oliwy
4.Do miski wbijamy 3 żółtka dodajemy do nich śmietanę - mieszamy, następnie dodajemy starty parmezan i pieprz.
5.Gotowy makaron odcedzamy - nie przelewamy zimną wodą, gorący przekładamy do miski z masą jajeczno serową, mieszamy aż makaron pokryje się sosem, na koniec dodajemy boczek z cebulą. Podajemy od razu, obsypujemy serem, i/lub natką pietruszki.
Komentarze