Spaghetti Carbonara

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Uwielbiam makaron, szybko mam obiad, jest nieskomplikowany w przygotowaniach... Ostatnio mój połówek wyjeżdża do Włoch, no i poprosiłam o oliwę i parmezan;) Mam! Zrobiłam, gorąco polecam!

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500g makaronu spaghetti
    420g boczku wędzonego
    250g parmezanu
    300ml śmietany 36%
    1 duża cebula lub 2 małe
    3 żółtka
    łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu
    2- 3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti carbonara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku wstawiamy wodę, solimy, gdy będzie woda wrzała wrzucamy makaron.
  • 2. W między czasie kroimy cebule w drobną kostkę, oraz boczek.
  • 3. Na patelnię wlewamy oliwę szklimy cebule, dodajemy boczek - wytapiamy.
  • 4. Do miski wbijamy 3 żółtka dodajemy do nich śmietanę - mieszamy, następnie dodajemy starty parmezan i pieprz.
  • 5. Gotowy makaron odcedzamy - nie przelewamy zimną wodą, gorący przekładamy do miski z masą jajeczno serową, mieszamy aż makaron pokryje się sosem, na koniec dodajemy boczek z cebulą. Podajemy od razu, obsypujemy serem, i/lub natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować