Spaghetti boscaiola

4.49 (170 ocen)

  • 15 min

Makaron po włosku. Bardzo sycący i pyszny.

  • 15 min

Składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
    Sos:
    300 g pieczarek
    150 g wędzonego boczku
    2 cebulki dymki
    1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    400 ml śmietany kremówki (30%)
    150 g parmezanu lub pecorino romano
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka masła
    czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti boscaiola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki pokroić na plasterki, boczek w większe paski. Na patelni rozpuścić masło i oliwę. Wrzucić boczek i smażyć do zarumienienia. Dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Do pieczarek i boczku dodać posiekaną dymkę i czosnek. Zalać śmietaną i dodać starty na drobnych oczkach ser. Zwiększyć ogień i gotować do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu. Doprawić pieprzem.
  • 2. Makaron ugotować w osolonej wodzie.
  • 3. Makaron podawać z sosem obficie posypany posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Makaron Pieczarki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować