ok. 500 g mielonego mięsa (ja lubię drobiowo-wieprzowe),
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można dać więcej),
ok. 3/4 szklanki wody lub bulionu (może być więcej lub mniej),
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
opcjonalnie dwie marchewki,
opcjonalnie 1/2 lub 3/4 szklanki czerwonego wina,
suszona bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, ew. posiekana natka pietruszki
starty parmezan,
makaron do podania
Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa przesmażyć na patelni (czosnek dodajemy najpóźniej), dodajemy mięso i smażymy prawie do miękkości. Wlewamy wino, mieszamy i czekamy kilka minut, aż odparuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy i dolewamy wodę lub bulion. Dusimy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy parmezanem.
Komentarze