spaghetti bolognese

0 (0 ocen)

  • 30 min

Klasyczne włoskie danie.

  • 30 min

Składniki:

  • ok. 500 g mielonego mięsa (ja lubię drobiowo-wieprzowe),
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego (można dać więcej),
    ok. 3/4 szklanki wody lub bulionu (może być więcej lub mniej),
    cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    opcjonalnie dwie marchewki,
    opcjonalnie 1/2 lub 3/4 szklanki czerwonego wina,
    suszona bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz, ew. posiekana natka pietruszki
    starty parmezan,
    makaron do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa przesmażyć na patelni (czosnek dodajemy najpóźniej), dodajemy mięso i smażymy prawie do miękkości. Wlewamy wino, mieszamy i czekamy kilka minut, aż odparuje. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy i dolewamy wodę lub bulion. Dusimy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ugotowanym makaronem, posypujemy parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Makaron Mięso mielone Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować