Spaghetti bolognese

4.9 (156 ocen)

To ulubione spaghetti mojej córki.

Składniki:

  • Dla 5-6 osób
    250g makaronu spaghetti
    400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe - łopatka)
    3-4 ząbki czosnku
    1 cebula
    puszka pomidorów krojonych
    2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowy
    suszone zioła- bazylia, oregano
    łyżeczka papryki w proszku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    pieprz świeżo mielony
    tarty parmezan do posypania
    świeża bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.9 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    W patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chwilę podsmażać. Dodać zmielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i suszone zioła. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodać paprykę w proszku, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać i chwilę dusić. Doprawić solidnie przyprawami. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem, posypać tartym parmezanem.

Porady

1/ Do mięsa można dodać pokrojoną czerwoną paprykę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować