Spaghetti alla puttanesca

4.5 (158 ocen)

  • 30 min

Pyszny włoski, makaronowy specjał, zachwyci zwolenników konkretnych smaków.

  • 30 min

Składniki:

  • makaron spaghetti
    3 łyżki oliwy z oliwek
    500 g mięsistych pomidorów (lub pomidory z puszki)
    2 czerwone papryczki chili
    1 puszka anchois (8 sztuk)
    3 łyżki czarnych oliwek
    1 łyżka kaparów
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 szczypta oregano
    sól (opcjonalnie)
    pieprz (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Spaghetti

Spaghetti alla puttanesca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oliwie podsmażyć drobno posiekany czosnek. Dodać odsączone posiekane anchois. Podsmażyć do połączenia się smaków. Dodać oczyszczone z nasion i posiekane w drobną kostkę papryczki chili. Zalać pomidorami w zalewie (lub pozbawionymi skórki i szypułek pomidorami. Dusić na wolnym ogniu do odparowania wody i zagęszczenia się sosu. Dodać pokrojone oliwki i odsączone z zalewy kapary. Wymieszać i podsmażyć kilka minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i dusić około minuty. Doprawić oregano i opcjonalnie solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i gorący dodać do sosu. Wymieszać, posypać natką pietruszki i od razu podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

4.5 (153 ocen)

Penne puttanesca

To może cię zainteresować