Spaghetti a`la bolognese -wersja lżjesza

0 (0 ocen)

Pyszne, nieco odchudzone, ulubione spaghetti mojej rodziny

Składniki:

  • - 250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
    Sos
    - 800g pomidorów
    - 2 małe cebule
    - 2-3 duże ząbki czosnku
    - 3 łodygi selera naciowego
    - 2 średnie marchewki
    - sól, pieprz, bazylia
    - szczypta cukru pudru
    - 1 łyżka masła
    Pulpeciki
    - 500g mięsa mielonego z indyka
    - pęczek natki pietruszki
    - pół czerstwej bułki
    - jajko
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti a`la bolognese -wersja lżjesza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek warto przygotować pulpeciki. Mięso przekładamy do miski. Bułkę namaczamy a następnie wkruszamy do mięsa. Dokładamy jajko oraz posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy mięso i formujemy pulpeciki. Ja je zawsze wrzucam najpierw na posoloną wodę, (wrzącą) i gotuję ok.5 min. Po czym wyjmuję z garnka i odkładam , żeby poczekały na sosik.
    Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowuję sos. Masło rozgrzewam na patelni. Cebulę skroję w kosteczkę a czosnek siekam. Wrzucam na rozgrzane masło i chwilę duszę. Seler i marchew myję, obieram i kroję w cienkie plasterki. Dorzucam do cebuli, mieszam i chwilę jeszcze smażę. Na koniec dodaję pokrojone w kosteczkę pomidory. Sos się gotuje do momentu aż trochę woda odparuje a sos zacznie gęstnieć. Wtedy dodaję pulpeciki i one do zgęstnienia sosu się w tym sosiku duszą. Na koniec dodaję sól, pieprz i bazylię ( świeżą lub suszoną), szczyptę cukru ( żeby wydobyć smak pomidorów) oraz makaron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować