Spaghetti a'la bologne u mnie kokardki a'la bologne :)

0 (0 ocen)

Co się kryje na talerzu ? Makaron kokardki i pyszny sos… Przepis pochodzi z programu „rewolucja na talerzu”. U nas na talerzach tym razem pojawił się makaron kokardki zamiast spaghetti, ale w tym przepisie chodzi o sos, który jest naprawdę pyszny, a nie kształt makaronu.

Składniki:

  • - 200 g makaronu razowego;
    - 200 g mielonego udźca z indyka;
    - 1 marchew;
    - 2 ząbki czosnku;
    - 2 łodygi selera naciowego;
    - 1 mała puszka pomidorów;
    - pół cebuli;
    - oliwa;
    - świeże oregano;
    - sól i pieprz;
    - ewentualnie żółty ser do potarcia.

Spaghetti a'la bologne u mnie kokardki a'la bologne :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić cebulę, czosnek i seler naciowy, zetrzeć marchew.

    Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, chwilę podsmażyć, tak by oliwa nabrała smaku czosnku, a następnie wyjąć go z oliwy.

    Na oliwę wrzucić warzywa i mięso. Przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć cały czas dobrze mieszając.

    Do mięsa z warzywami dodać pomidory z puszki, wymieszać i dusić przez 15 minut. Pod koniec, dodać liście świeżego oregano.

    Do wrzątku wrzucić makaron. Ugotować i odcedzić. Wymieszać w garnku makaron z sosem. Wyłożyć kopczyk na talerz, posypać świeżymi listkami oregano ewentualnie startym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy