Spagethi bolonese

0 (0 ocen)

  • 30 min

przepis powstał na szybko z produktów które miałam pod ręką dla męża na obiad

  • 30 min

Składniki:

  • 250g makaronu (długi i cieńki)
    3 pomidory
    1 papryka
    1 cebula 250 g mięsa mielonego
    sól
    pieprz
    łyżeczka bazyli suszonej
    łyżeczka vegety natur
    200ml zimnej wody
    słoiczek małego koncentratu
    ser
    olej do smażenia

Spagethi bolonese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. makaron gotujemy na al dente według przepisu na opakowaniu, do wody dodajemy łyżeczkę soli i oleju, następnie odcedzamy i zlewamy zimną wodą
  • 2. cebulę kroimy w kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju
  • 3. dodajemy mięso i doprawiamy solą i pieprzem
  • 4. odlewamy tłuszcz i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory, dusimy pod przykryciem i doprawiamy łyżeczką vegety natur
  • 5. robimy sos w 200ml zimnej wody rozrabiamy słoiczek koncentratu, a następnie dodajemy bazylię, tak przygotowany sos wlewamy na patelnię i dusimy pod przykryciem, aż papryka będzie miękka
  • 6. podajemy z makaronem, a wierzch posypujemy serem

Komentarze

Podobne przepisy